Bosna Hersek

Savaş Tüneli ve Vrelo Bosna

Geçtiğimiz 19 ve 20. Yüz yıllarda insanlık adeta en vahşet içeren sahneleri tanıklık etmiştir. Katliamlar, soykırımlar, savaşlar alıp başını bir sürü can kaybına sebep olmuştur. Özellikle Bosna-Hersek tarih boyunca çok büyük baskı ve katliamlara ev sahipliği etmiştir. Birden fazla etnik kökenin bir arada yaşadığı Bosna kökenler arasında çıkan soykırımlar ile büyük savaş ve yıkımlar yaşamıştır. Bölge halkının büyük bir kısmını Boşnak ve Sırplar oluşturmaktadır. Sırplar Boşnakları tarihin izlerine göre acımazsızca katledip ülkenin refahını düşürmüştür. Tarihin en güzel eserlerine ve mimarisine sahip yapılara Sırpların açtığı bu savaşlar son derece zarar verip tahrip etmiştir. Sırplar bahsettiğimiz dönemlerde dış devletlerden aldıkları paralar karşılığında Boşnakları katletmek için adeta kendilerini kiralıyordu. Acımasız katliamlara ev sahipliği yapan ülke bugün hala bu talihsiz sahnelerin izlerini taşımaktadır. Katledilen ve savaşlarda yaşamını yitiren tüm şehitlerin kabirleri ülke sınırları içerisinde insanı görünce yasa boğmaktadır. Tüm savaş ve yıkımlara rağmen Osmanlının Bosna’da inşa ettirdiği tüm yapılar bugün hala önemini yitirmemiştir. Bizde sizler için Bosna Hersek ve Saraybosna için önemli bir öneme sahip olan savaş tüneli ve Vrelo Bosna’yı araştırıp yazımızda sonuçları kaleme aldık.

Savaş Tüneli

Bosna’nın Saraybosna şehri ciddi bir kuşatma altına alınmıştı. Takvimler 1993 yılını gösteriyordu. Sırplar Boşnakları vahşice katletmek için Saraybosna’yı ciddi bir kuşatma altına alıp acımasız savaş planlarını hayata geçirmek üzere harekete geçmişti. Kent halkı adeta korku içerisinde ölüme terk edildiklerini düşünüyordu. Bosna’nın o dönemdeki cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç her zamanki gibi halkı için yeni ve pratik stratejiler üzerine kafa yoruyordu. Her dönemde halkının ve ülkesinin refahı için savaşan bilge kral bu kuşatmanın tehlikesinin farkındaydı. Kuşatma ilk taarruzunu gerçekleştirmeye çoktan başlamıştı. Boşnaklar birer birer vahşice katlediliyordu.

Kalan halkın yaşamını tehlikeden kurtarmak için cumhurbaşkanı bir savaş tüneli inşa etmek üzere harekete geçti Bu tünel katledilen Boşnak halkı için ciddi bir nefes olacaktı. 800 metre genişliğinde ve yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde olan savaş tünelinin inşası o zorlu koşullara rağmen bir şekilde tamamlandı.  Savaşın sıcaklığında asker ve halkın birliği ile inşa edilen bu savaş tüneli birçok kişiyi ölmekten kurtaran umut kapısı olmuştur. Sıcak savaşın yaşandığı günlerde her gün yaklaşık 4.000 kişi bu tünelden çıkış sağlayıp katledilmekten kurtulmuştur. Bu savaşta Sırplar yaklaşık 200.000 insanı vahşice katletti. Ancak bu yaşam tüneli planı sayesinde ise 300.000 den fazla kişi ölmekten kurtuldu. İşte bu nedenle bu tünelin ismi bugün yaşam tüneli olarak anılmaktadır. Bosna’da yer alan bu tünel bugün hala görenleri üzerindeki mermi ve tahripler ile savaş psikolojisine somaktadır.  Bu tünel bugün korunup turistlere müze hizmeti vermektedir. Müze olarak kullanılan tünelde 30 dakikalık savaşa dair sahneleri içeren belgeseller iletilmektedir.

Vrelo Bosna

Vrelo Bosna milli parkı Saraybosna’da yer almaktadır. Birçok turistin gezmeyi tercih ettiği muhteşem doğallıkları barındıran bir alandır. Bu park adeta cenneti anımsatmaktadır. Bosna Hersek’in ılıca belediyesine ait olan dağın eteklerinde konumlanmıştır. Tarihi bir öneme sahip olan bu park Sırp savaşı döneminden bu yana önemiyle anılmaktadır. Eski zamanlarda Tito’nun dinlenme alanı olarak kullanılmıştır. Buraya her yıl akın eden turistler sabahın erken saatlerinde doğa yürüyüşleri yapmaktadır. Vrelo Bosna tarihi önemini yitirmeden korunan bir alan olarak günümüzde hala değerini korumaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu