Blog

AB Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır?

AB Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır?, Almanya’da AB Mavi Kart Başvurusu Yapmam İçin Gerekli Belgeler ve Şartlar Nelerdir?

AB Mavi Kart oturma izni, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olup yüksek nitelik gerektiren bir iş amacıyla Almanya’ya gelmek isteyen veya örneğin yüksek öğrenim amacıyla olmak üzere başka bir ikamet izniyle Federal Almanya’da bulunan ya da AB Mavi Kart ile başka bir AB üyesi ülkeden gelmek isteyenler içindir.

AB Mavi Kart Alma Şartları

AB Mavi Kart alabilmek için aşağıdaki koşulların karşılanmış olması gerekir:

  • Bitirdiğiniz bir yüksek öğrenime dair belge sunabilirsiniz. Eğer yüksek öğretim derecenizi Almanya’da elde etmemişseniz, ya öğretim derecenizin Almanya’da tanınması ya da bir Alman yüksek öğretim derecesi ile eş değerde olması zorunludur.
  • Bir iş sözleşmenizin olması veya belirli bir yıllık minimum brüt gelirle bağlayıcı bir iş teklifi almış olmanız gerekir. Minimum brüt gelir her yıl değişmektedir ve 2014 yılında 47.600 Avro’dur. Fen bilimciler, matematikçiler, mühendisler, hekimler, bilişim ve iletişim teknolojisi uzmanları gibi rağbet görmeyen meslekler olarak adlandırılan mesleklerde gerekli maaş sınırı daha düşüktür. Bu sınır 2014 yılında 37.128 Avro’dur. Bu durumda esas olarak İş Bulma Ajansı tarafından çalışma koşullarının yerli çalışanlarınkiyle benzer olup olmadığı kontrol edilir. Yüksek öğreniminizi Almanya’da tamamlamış olmanız halinde de İş Bulma Ajansının iznine gerek yoktur.

Yetkili Makamlar

  • Eğer şu anda farklı bir oturma izni türüyle Almanya’da ikamet ediyorsanız, AB Mavi Kartı bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesinden temin edebilirsiniz.
  • Henüz AB’de yaşamıyorsanız, ilk önce yetkili Alman yurt dışı temsilciliğinden ulusal vize başvurusunda bulunmalısınız. Lütfen esas oturum amacınız olan çalışmaya uygun bir vize ile ülkeye girmeniz gerektiğine dikkat edin. Almanya’ya giriş yaptıktan sonra ise AB Mavi Kart almak için vize süreniz sona ermeden önce bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesine başvurursunuz.
  • Eğer Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda veya Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı iseniz Almanya’ya vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ancak üç ay zarfında gecikmeden bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesine AB Mavi Kart almak için başvurmanız gerekmektedir.
  • Eğer en az 18 aydan beri başka bir AB üyesi ülkenin AB Mavi Kartına sahipseniz Almanya’da da bir AB Mavi Kart edinebilirsiniz. Bu takdirde, Federal Almanya’ya girişinizden sonra bir ay zarfında bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesine başvurmanız gerekir.

Geçerlilik

İş sözleşmesinin dört yıla denk veya daha uzun bir süreyi öngörmesi halinde öncelikle dört yıla kadar geçerli olan AB Mavi Kart, geçici bir oturma iznidir. Bu sürenin uzatılması mümkündür. İş sözleşmesi süresinin dört yılın altında olması halinde AB Mavi Kart, sözleşme süresi artı üç aylık süre için verilir. İlk iki yıl içinde ancak ilgili Yabancılar Dairesi’nin ve gerekiyorsa İş Bulma Ajansının yazılı izni ile iş yerinizi değiştirebilirsiniz.

AB Mavi Kartın Sağladığı Avantajlar

  • Almanya’da AB Mavi Kart sahibi olarak sınırsız oturma izni (ulusal yerleşim izni) alabilirsiniz. Bunun için koşul, 33 ay boyunca yüksek nitelikli bir işte çalışmış ve bir emeklilik sigortasına prim ödemiş olmanızdır. B1 seviyesinde Almanca bildiğinizi belgeleyebilmeniz halinde (bkz. bu broşürün II. bölümü) 21 ay sonra da verilmesi mümkündür.
  • Eğer en az 18 aydan beri bir AB Mavi Karta sahipseniz, yüksek nitelikli bir meslekte çalışmak üzere vizesiz olarak başka bir AB üyesi ülkeye giriş yapabilir ve girişinizden sonra bir ay zarfında o ülkenin AB Mavi Kartını almak için başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Aynı şey aile üyelerinizin gelmesi için de geçerlidir. Aile üyeleriniz ülkeye girişten önce Almanca bilmeleri zorunlu olmaksızın oturma izni alma hakkına sahiptirler. Eşlere derhal Kısıtlamasız Çalışma Hakkı verilir.
  • Bunun ötesinde bir AB Mavi Kart sahibi olarak tıpkı aile üyeleriniz gibi art arda on iki ay boyunca oturma izniniz silinmeden yabancı bir ülkede bulunabilirsiniz.

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, İrlanda ve Danimarka’da AB Mavi Kart ile ilgili bütün düzenlemeler bir uygulama sahası bulmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu